Het bamboe basismateriaal

Bamboe (Foto) is een grassoort die “verhout” en razendsnel groeit ( +/- 30 cm per dag!!).

Positieve eigenschappen van Bamboe:

* Enorm grote Co2 opname
* Door de dichte wortelstructuur gaat bamboe bodem- erosie tegen ( mensen met bamboe in de tuin kunnen dit beamen)
* Na 5 jaar wordt de bamboe gekapt. Anders dan bij bomen blijven na de kap de wortels intact waaraan de nieuwe scheuten ontspruiten: zelf- voortplantend.
* Hardheid van “gewone”bamboe gelijk aan eikenhout ( schaal van janka: 6800-7200)

Hardheid van onze Bamboo Solid: 2 x harder dan eiken!!! (op de schaal van Janka: 14.300!!!)

Het kwalitatief hoogwaardige bamboe dat gebruikt wordt voor bamboe- parket groeit in dicht begroeide bamboe- bossen in het zuiden van China. Het bamboe met de indrukwekkende hoogte van ruim 15 meter en met een diameter van ongeveer 10 á 15 centimeter is van een uitstekende kwaliteit en is vergelijkbaar met hardhout. In tegenstelling tot het hardhout kent het bamboe een fantastische ecologische balans. Dit maakt alles maakt het bamboe tot eerste klas materiaal voor bamboe vloeren.

Bamboe is veel besproken als de snelst groeiende plant van de wereld aangezien het bamboe al met een half jaar zijn maximale lengte heeft bereikt. Als we kijken naar de massale kap van tropische regenwouden en andere bossen zien we dat bamboe steeds belangrijker wordt als bouwmateriaal. De eigenschap van bamboe om snel te groeien maakt bamboe ook nog eens tot een bijna onuitputtelijke natuurlijke bron van bouwmateriaal. Na ongeveer 5 jaar is de stam volledig volgroeid en voldoet de stam aan de eisen om het bamboe te verwerken in bamboe- parketvloeren. De hoge kwaliteit is niet alleen overtuigend door zijn goede ecologische balans, maar ook door zijn hardheid gecombineerd met de minimale neiging om uit te zetten of te krimpen!

Bamboe is te verkrijgen in vele bewerkingen.

Verwerkingsvoorbeelden van Bamboe:

Bamboe is hol van binnen.
Na de kap worden er stroken gesneden van deze Bamboe.

Plain- pressed: Deze stroken worden plat neergelegd en dan wordt de bamboe geperst. Bij deze methode ziet men de stroken en ook de typische Bamboeknopen.

Side- pressed: De stroken worden niet plat maar hoogkant gelegd en dan geperst waardoor er smallere streepjes te zien zijn maar wel minder knopen van de Bamboe.
Beiden: Massa: 700 kg per m3. Hardheid: Gelijk aan eiken +/- hardheid 7000N op de schaal van Janka.

SOLID BAMBOO: De Bamboe wordt geplet en vermengd met een kunsthars. Daarna wordt de Bamboe met de kunsthars verhit en onder een druk van 2500 ton geperst.
Massa: 1050 tot 1250 kg per m3!!!. Hardheid: 14300N !! op de schaal van Janka.