Massieve plankenvloer
Brede planken worden niet alleen bij rustieke inrichtingen toegepast maar ook steeds meer in moderne inrichtingen gebruikt. De planken zijn verkrijgbaar in breedtematen tussen 8 en 25 centimeter.

Stroken
Bij deze legmethode bestaat de vloer uit smalle plankjes die in breedte kunnen variëren tussen 5 en 8 centimeter. Het is hierbij mogelijk dat de breedtes door elkaar worden gebruikt.

Mozaïek
Bij mozaïekparket vormen vijf of zes smalle strookjes hout een vierkant van 12 bij 12 of 16 bij 16 centimeter. Door de draadrichting van het ene paneeltje loodrecht op het andere te zetten wordt het mozaïekeffect bereikt.

Blokmotief
Dit legpatroon is vergelijkbaar met mozaïek waarbij het verschil schuilt in het grotere vierkant dat kan variëren van 20 tot 35 centimeter.

Visgraat
Door de plankjes hout van ongeveer 30 centimeter lengte in een V-vorm te leggen ontstaat het visgraatpatroon. De visgraatvloer bestaat uit één breedtemaat aan plankjes maar zijn leverbaar in diverse breedten. Afwerking met een bies of band geeft de vloer een extra klassiek uiterlijk.

Band en Bies
Elk van de bovenstaande patronen kan worden afgewerkt met een band en bies. Door hierbij gebruik te maken van afwijkende houtsoorten ontstaat een vloer met een heel persoonlijk karakter.